Thuiswerken

Blog

Toen ik na mijn studie begon met werken was dat 40 uur in de week. Volgens contract weliswaar want het was eerder regel dan uitzondering dat ik meer uren op kantoor te vinden was.

En ik zat niet op kantoor omdat het daar gezelliger was dan thuis, het was “gewoon”. Oké, toegegeven, de koffie op kantoor was ook beter. Ik zat er dan ook vaak niet alleen. Om mij heen zaten meerdere collega’s te zwoegen op deadlines. Waarom zaten we toen niet thuis?

Thuis beschikte ik weliswaar over een internetaansluiting maar deze stelde niets voor in vergelijking met het kantoornetwerk. Waar ik thuis zwoegde op een ADSL verbinding beschikte het kantoor over een snel netwerk. Waar thuis bestanden “even” van de server naar lokaal zetten gelijk stond aan het zetten van een bak Senseo-koffie duurde dat op kantoor maar enkele seconden.

Over lokaal zetten gesproken…. Dat was ook een dingetje… Als het op mijn PC stond dan betekende dat, dat er een oudere versie op de server stond en dat je met het team goede afspraken moest maken wie wanneer waar aan werkte. Kan me nog wel momenten herinneren dat ik er zeker van was dat ik mijn versie eerder op de server had gezet en dat in de laatste versie mijn aanpassingen toch ontbraken.

Om overigens op de server te komen, moest je een VPN verbinding opzetten. Aan mijn sleutelbos hing dan ook een authenticator om deze op te zetten. Geïrriteerd als ik was, als ik weer eens thuis ‘even’ iets wilde doen en ik kreeg de verbinding niet tot stand.
Image

En toen had ik ook nog nooit gehoord van digitale dossiers. Niemand overigens. Dossiermappen met kopieën was toen heel normaal. En ja als je thuis de administratie hebt, en je wilt wat opnemen in het werkdossier, dan ontbrak bij mij thuis een kopieerapparaat. En omdat ik thuis slechts de trotse bezitter was van een deskjet printer die 8 pagina’s per minuut uitspuugde (meer kon ook maar dan was het van matige kwaliteit, en ik heb kwaliteit hoog in het vaandel staan) zat ik er ook niet op te wachten om conceptjaarrekeningen thuis uit te printen.

Over beeldbellen kan ik me eigenlijk weinig herinneren. Dat werd niet vaak gedaan omdat de software voor beeldbellen of schermdelen niet als veilig werden beschouwd meen ik. En anders omdat de internetsnelheid thuis nog niet met deze techniek overweg kon. Ik weet het eerlijk gezegd niet meer, maar een webcam en een headset zat in ieder geval niet in de standaard IT-set.

Kortom op kantoor had je gewoon alles voorhanden en was het veel efficiënter om daar je werkzaamheden uit te voeren.

Tijden veranderen. Werkte ik voor het Corona-tijdperk 1 tot 2 dagen in de week thuis, nu zijn dat er opeens 5. En zonder problemen want ik was het al gewend. Software staat in de cloud en is met verschillende soorten devices benaderbaar. Samen in 1 document werken is geen probleem. Je ziet live wat de ander wijzigt of toevoegt. Via software zoals Teams, Zoom, Skype worden ‘face-to-face’ werkoverleggen gevoerd of even snel onderling geschakeld. Mijn Wifi kan het allemaal zonder problemen aan. Printen heb ik al jaren niet meer gedaan en wat hardcopy is, wordt via de telefoon gescand en direct op de server bewaard. En thuis beschik ik inmiddels ook over goede kwaliteit koffie.

Doordat al de software van Dapas in de cloud staat houd ik dit nog wel even vol. Het enige wat ik mis aan het thuiswerken is het samen zijn met collega’s en af en toe die flauwe grap. Het ‘ontladen’ in de auto richting huis waar de muziek onderbroken wordt door de file informatie. Die tijd komt wel weer, al hoop ik wel met wat minder file informatie.

Eric Tweebeeke AA is IT-Consultant bij Dapas Software. Blog is geschreven op persoonlijke titel.