Nieuwsbrief #3 2022

Nieuwsbrief

 

In deze derde nieuwsbrief van dit jaar brengen wij u graag verder op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Dapas.

Ontwikkelingen

PEP- en sanctiecheck: LIVE !!!

Sinds begin april is de PEP- en sanctiecheck in onze applicatie een feit. Verschillende klanten hebben hun eerste checks inmiddels uitgevoerd. Een aantal kleine updates hebben deze functionaliteit verder verbeterd. Een veel gehoorde vraag is om inzicht te krijgen in voor welke relaties er wel of niet een check is uitgevoerd. Op dit moment zijn we dit inzicht aan het ontwikkelen door in het relatieoverzicht met behulp van icoontjes dit duidelijk te maken. Aan het dashboard voegen we een aantal widgets toe voor een totaal overzicht.

Zo is in één oogopslag inzichtelijk voor welke relaties een check is uitgevoerd. Daarnaast willen we inzichtelijk maken voor welke relaties er een UBO-check is uitgevoerd. Hiermee wordt ook inzichtelijk dat een UBO-check niet is geslaagd omdat de UBO-registratie niet heeft plaatsgevonden. Op basis hiervan kan je, je cliënt verder adviseren.


 

UBO niet geregistreerd na 27 maart 2022, wat nu?

Straks is het mogelijk om in de DCM te filteren op relaties waar nog geen UBO’s zijn geregistreerd ten tijde van de check. Wat zijn de gevolgen?

Organisaties hadden tot 27 maart 2022 de tijd om UBO’s in te schrijven. Indien na deze datum de UBO’s bij de organisatie niet zijn ingeschreven dan zijn deze organisaties in overtreding. Als dit niet is gebeurd dan zal de KVK het Bureau Economische Handhaving (BEH) hierover informeren.

Ook als organisaties hun UBO’s niet juist of niet volledig hebben geregistreerd zal de KVK dit doorgeven aan BEH. BEH zal vervolgens contact (schriftelijk of telefonisch) opnemen met de betreffende organisatie. Indien hierna alsnog de UBO’s op de juiste manier worden geregistreerd kan worden voorkomen dat er boetes worden uitgedeeld.

Vanaf april 2022 stuurt BEH brieven naar organisaties die hun UBO’s niet hebben ingeschreven in het UBO-register, en die hierover al 2 brieven van de KvK hebben gekregen. Als de UBO’s, nadat een brief van BEH is ontvangen, niet binnen 2 weken juist en volledig in het UBO-register zijn ingeschreven, is de organisatie in overtreding. Daarvoor kan BEH een boete of een dwangsom opleggen. Een boete is maximaal € 22.500. Voor een dwangsom geldt geen maximumbedrag.

Als het niet mogelijk is om de UBO’s binnen 2 weken na ontvangst van de brief in te schrijven in het UBO-register of om te controleren of een brief of telefoontje echt van BEH afkomstig is, kan contact opgenomen worden met BEH.

Gebruik de DCM voor het raadplegen van het UBO-register, en als het nodig is help je klant op weg!


 

Wist je dat ...

...je niets betaald voor de UBO-check als er geen registraties zijn;
...je zelf bepaald voor welke relatie je een check uitvoert;
...wij veel positieve reacties ontvangen op de PEP- en sanctiecheck;
...wij dat waarderen;
...wij inzicht geven in de resultaten van de UBO / PEP check;
...wij werken aan het versturen van notificaties aan de gebruikers;
...je eigenlijk niet zonder de DCM kan....


Blog:

Compliance is key!

Ongeacht de grootte van het kantoor, ongeacht de dienstverlening en ongeacht welke type cliënt, compliance is key! Audit, non audit of overige dienstverlening het maakt niet uit, elk accountants- en administratiekantoor heeft er mee te maken.

Lees verder


Agenda

Dapas Webinar

Klik op onderstaande button voor de mogelijkheden om een webinar te volgen waarin de Dapas Compliance Manager wordt getoond in ongeveer 30 minuten. Daarna is er voldoende ruimte om je vragen te beantwoorden. Passen de datums niet in je agenda? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.

Webinars Contact