Het proces rond de Wwft naar een hoger plan tillen

Testimonial

Edwin Mafficioli del Castelletto: “Digitale ontzorging op Wwft-gebied”

 

Van Noort Gassler & Co – Accountants en Adviseurs (VNG) werkt sinds kort met de Dapas Compliance Manager (DCM). Edwin Mafficioli del Castelletto, directeur controlepraktijk en kantoorleider van de Rotterdamse vestiging, is blij met de digitale ontzorging op Wwft-gebied die de DCM aan zijn accountantsorganisatie biedt. Dan gaat het niet alleen over het compliancevraagstuk, maar ook over de praktische en financiële aspecten van de applicatie. VNG heeft bovendien een primeur; het is de eerste partij die met de content van Extendum werkt.

Van Noort Gassler bedient vanuit zes vestigingen (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Heemstede, Zaandam en Driebergen) met circa zestig medewerkers een mooie klantenkring. Sinds Edwin Mafficioli del Castelletto 11 jaar geleden toetrad tot de vestiging Rotterdam, verschoof de focus naar meer controle en naar grote internationale cliënten. Om die reden sloot het kantoor zich ook aan bij het internationale netwerk JPA International, waar de accountantsorganisatie zich extra op kan beroepen om nationale en internationale klanten bij te staan.

Oplossing voor 99% van het klantenbestand

Edwin: “We waren ons al een tijdje aan het oriënteren op een partij die ons kon helpen om het proces rond de Wwft naar een hoger – lees: meer gedigitaliseerd – plan te tillen. De partij waarmee we hier aanvankelijk over in gesprek waren, kon alleen niet luisteren. “Ja, maar je wilt toch weten hoe het zit met PEPs en met sancties?” Nee, dat wilde ik juist niet! Wat ik vooral wil, is een oplossing die voor 99% van mijn klanten werkt. Waarom? Ik heb een aantal internationale organisaties als klant, waarvan de Nederlandse overheid PEPs heeft aangewezen. Mijn werkzaamheden voor die klanten moet ik daar zo specifiek op afstemmen, dat ik er toch geen standaardpakket voor kan krijgen. Ik weet dus waarover ik spreek.” Rond die tijd kwam Edwin in contact met Dapas, daarna ging het snel Edwin: “Ik stelde vragen aan hen, die zij gewoon inhoudelijk beantwoordden. Dus niet direct de pusherige standaard counterreactie ‘Ik heb een product en jij moet dit kopen’. Een verademing.”

Content van Extendum

Voordat Van Noort Gassler in contact kwam met Dapas, werd er in het kader van de Wwft gewerkt met formulieren van Extendum. Edwin: “Die formulieren heeft Dapas bekeken, waarna er contact met Extendum is opgenomen. Vervolgens hebben zij de Wwft-content van Extendum gedigitaliseerd en in de DCM geladen. Dat traject is relatief snel verlopen. Ik moet zeggen: als kantoor vinden wij het ook leuk om met dit soort dingen te pionieren; wij hebben drive en visie. Dát enthousiasme (of noem het een stukje stoutmoedigheid) vinden ze bij Dapas op hun beurt ook leuk. En laten we eerlijk zijn; het is voor hen natuurlijk ook interessant dat ze dankzij ons een nieuwe ingang bij Extendum hebben gekregen”, grinnikt hij. “Op kantoorniveau denk ik dat er nog wel meer gedigitaliseerde formulieren en/of checklisten aan de DCM kunnen worden toegevoegd, onder meer met betrekking tot klantacceptatie en -continuering. Daarnaast zou ik zelf graag extra notificaties uit het systeem ontvangen als er een actie van mij verlangd wordt. Die wil ik dan met een voor mij wenselijke frequentie kunnen instellen. We gaan daar de komende periode mee verder.”

Continu doorontwikkelen

De DCM zoals die nu is, zal er over een paar jaar nog weer heel anders uitzien, verwacht de Rotterdamse kantoorleider. “Ik verwacht van Dapas dat ze de komende jaren continu verbeteringen zullen blijven doorvoeren, blijven doorontwikkelen. Het mooie van hun systeem is dat het in wezen brancheonafhankelijk is. Wij werken er nu dan wel mee als accountantskantoor, maar dit systeem – waarmee je je Wwft-compliance ondersteunt – is natuurlijk net zo relevant voor advocaten- en notariskantoren. Ook denk ik dat er wel toekomstig ontwikkelpotentieel over de grens ligt. Stel dat we de lijntjes vijf jaar vooruit leggen, dan is het tegen die tijd misschien ook wel mogelijk dat onze netwerkpartners in Duitsland of België hiermee werken. Als zij dan een klant hebben in een bepaalde groep, dan zou je in de DCM moeten kunnen zien dat je die kunt koppelen.”

Hij besluit: “Met de DCM hebben we onze zaken op Wwft-gebied veel professioneler geregeld. De applicatie dwingt bepaalde handelingen af en via een soort van audittrail kun je precies volgen wie er betrokken was bij de flow en wie zijn akkoord heeft gegeven. Dat is intern belangrijk, maar ook omdat toetsers daarnaar kijken.”

Annemarie Oord, tekstpartner voor de accountancybranche en duurzame bedrijven.

 

Meer weten...